Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Natt-tandställning, aktivator och retainer


Natt-tandställning eller aktivator som vissa redskap ibland kallas kan vara en patientanpassad apparat med gom eller bågar av metall. Dessa kan användas för att hämma överkäkens växt så att underkäken kan komma ikapp, flytta bak de främre tänderna i överkäken eller flytta kindtänder längre bak i munnen så att övriga tänder får plats. (Läs längre ner om natt-tandställning som man får efter man har haft räls, så kallad retainer.)

I de allra flesta fall är det dock inte så att överkäken på något sätt måste hållas tillbaka eller flyttas bakåt utan nästan alla bettfel beror på att främst överkäken sitter för långt bak. Detta gäller alltså även överbett. Det en natt-tandställning av den här typen då gör är att förvärra ett redan allvarligt problem. Läs gärna sidan 29 i följande artikel. Om överkäken redan är hämmad på grund av att den inte växt rätt är natt-tandställningar av den här typen rent ohälsosamma. Den orsakar sammanpressning av benen i huvudet och detta kan faktiskt ge skador på hela kroppen.

Natt-tandställningar har ofta "mössa", "huvudhätta" eller "nackdrag" med remmar som ska användas för att hämta kraft utanför huvudet. Dessa sätter press på hela kraniet och trycker det bakåt. Det kan få allvarliga konsekvenser. Varför? Jo, när tänderna i munnen flyttas bakåt tar man ifrån tungan dess naturliga plats. Till och med någon liten millimeter kan spela roll. Eftersom tungan inte gärna kan ta sig ut ur munnen så väljer den i stället att förflytta sig mot halsen. Det kan leda till att andningen försämras. Barn som inte kan andas ordentligt kan automatiskt börja böja ner huvudet. När man håller huvudet i den positionen öppnas nämligen luftvägarna. Har man väl börjat ha den hållningen blir det obalans. Tänk er huvudet som en bowlingboll. Om man bär den nära kroppen är det inte fullt så tungt som om man skulle bära den en bit utanför kroppen. Som de flesta vet kan dålig hållning leda till problem med höfter och knän. (Denna information har hämtats från artikeln Is it mental or is it dental, en mycket bra artikel om människans kranie och bettfel.)

Anledningen till att man ändå använder sådana här natt-tandställningar är antagligen att det efter behandling ser ut som om problemet lösts eftersom tänderna inte står ut lika mycket. Men båda käkarna är alltså i de flesta fall fortfarande positionerade för långt bak.

Natt-tandställningar jag kan rekommendera, som inte trycker in överkäken men som hjälper underkäken att växa framåt är Biobloc som tyvärr inte verkar användas i Sverige men dock i Storbritannien och Myobrace som bl.a. används i Norge av tandläkare Geir Olsen. Dessa fungerar endast på barn. För vuxna är Homeoblock den bästa natt-tandställningen jag kunnat hitta (används för närvarande endast i USA) som man i huvudsak justerar själv. Personligen skulle jag hellre resa långväga och betala allting själv än att använda mig av redskap som inte tar tag i det verkliga problemet och som t.o.m. kan förvärra det. Andra alternativ till natt-tandställning är att vidga överkäken och/eller operation.
Natt-tandställning retainer

En retainer används för att inte resultatet av en tandregleringsbehandling ska gå tillbaka. Tänderna har en förmåga att vandra tillbaka till sin ursprungliga plats eller flytta sig på något annat sätt när man efter en lång behandling har bestämt var de ska stå. Detta kan ske åratal efter att man genomgått behandling. Förargligt! Varför gör de på detta viset och måste det vara så?

Fler och fler bevis pekar idag mot att tänderna vandrar tillbaka eftersom det ursprungliga problemet inte är löst. Problemet är ju nämligen käkarna och inte tänderna. Överkäken är fortfarande för smal (om man inte gjort något åt den) och då den inte blivit anpassad för sväljning, tungans position och rörelser m.m. så menar många av dagens forskare på att tänderna inte kommer att stå där man har ställt dem. Därför rekommenderas många att ha sin natt-tandställning livet ut. Man kan fråga sig om detta är realistiskt. Man kan också få trådar på insidan av tänderna men dessa kan samla på sig tandsten som kan förstöra tänderna och det var väl inte riktigt det som var meningen med en tandregleringsbehandling? Mer information om detta finns på den här hemsidan.