Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Tandställning barn


I de här sammanhangen kommer jag att referera till barn när jag pratar om dem som är ca 12 år och yngre. Upptill den åldern (egentligen kanske upptill 16 års ålder) kan man göra mycket mer åt käkarnas form och storlek, sedan blir det svårare och svårare.

I Sverige väntar man ofta för länge med att behandla och många tandläkare säger att man ska vänta tills alla permanenta tänder kommit upp. Låt inte det tänkesättet förhala dig som förälder! Ta tag i problemet så snart som möjligt. Bråka! Om det inte hjälper, försök med alla medel att betala själv. Man kan se ganska tidigt om barnet kommer att få ett bettfel eller sneda tänder och förhindra det. Tänk inte att det kommer att lösa sig med åren då det väldigt sällan gör det.

I värsta fall riskerar man operation senare i livet eller besvärliga behandlingar med tandställning – behandlingar som många gånger riskerar att resultatet går tillbaka. Risken finns också att man rekommenderas att låta dra ut tänder vilket i de allra flesta fall är en förkastlig metod som visat sig vara rent hälsofarlig.
Slipp tandställning för ditt barn

"I Storbritannien informerar endast 5% av tandreglerarna om alternativa metoder såsom guidandet av käkarnas tillväxt, ’Orthotropics’. Villkoren för tandreglering kontrolleras i de flesta länder av en tandvårdsstyrelse som till största del utgörs av tandläkare och tandreglerare. The British General Dental Council är väl medvetna om att tandreglerare inte tillhandahåller fullständig information men har nyligen förklarat att ’Låta bli att informera patienter om alternativa behandlingar, vilka i en tandläkares mening inte skulle vara lämpliga, kan inte anses som brist på fullständig information.’ Detta tillåter tandreglerare att undanhålla information angående behandlingar de inte vill att patienten ska få reda på. Vi känner inte till någon annan grupp inom medicin eller tandspecialistvård som kan frikännas från att låta bli att informera patienter om metoder bara för att de inte tror på dem."

Citatet (min översättning) kommer från hemsidan för Orthotropics. Jag vet inte hur det ligger till i Sverige, allt jag vet genom att ha pratat med patienter är att man ofta bara blir erbjuden enstaka traditionella metoder med tandställning. Har du som läser detta någonsin hört talas om Orthotropics, facial growth guidance, myofunctional therapy, funktionell käkortopedi eller cranial osteopati?

När barnet fortfarande växer finns oerhört mycket man kan göra för att hjälpa skelettet att växa rätt. För att luftvägarna ska bli så fria som möjligt, tänderna raka och bettet rätt så är en horisontell och lite konvex profil det ideala. Avlånga ansikten som har en diagonal profil riskerar att hakan hamnar för långt bak och att avståndet mellan överkäken och näsan blir för långt. Detta kan leda till utstående tänder, att näsan sticker ut mer, att pannan växer bakåt och kinderna dras nedåt. Men man ska inte bli för fixerad vid utseendet – det viktiga här är att bibehålla en hälsosam ställning för käklederna och att ta hänsyn till luftvägarna. Resultatet håller livet ut till skillnad från många behandlingar med tandställning.

Att guida käkarnas växt på ett barn handlar om att ändra kosten, göra olika övningar för att t.ex. svälja rätt, vänja barnet av med nappar, nappflaskor, tumsugning och kanske viktigast av allt: munandning. Till de här barnen använder man avtagbara "tandställningar" som knappt syns och som fokuserar på käkarna i stället för tänderna. Tyvärr finns ingen utövare av Orthotropics i Sverige men väl i Danmark. Jag uppmanar dig som läser detta att läsa igenom allt som står på Orthotropics.com, det kan vara en investering för framtiden.
Tandställning på barn kan förstöra ansiktet och hälsan

Har man ett balanserat kranium behöver man inte tandställning. En mycket stor procent av alla barn som behandlas med tandställning idag har: 1. För smala käkar vilket kan leda till bettfel och trångställning, 2. Felaktig käkposition – antingen avståndet mellan käkarna eller själva positionen för båda käkarna i kraniet.

Behandling med tandställning där man flyttar framtänderna och hörntänderna bakåt i käken (och särskilt om man drar ut tänder) påverkar inte käken alls och kan faktiskt störa tandbågens form och göra den ännu smalare. När tänderna i överkäken flyttas bakåt måste även tänderna i underkäken flyttas för att passa ihop. Enkelt uttryckt: Om problemet med smala käkar som sitter för långt bak redan finns, varför då göra tandbågen ännu smalare och flytta tänderna ännu längre bak? Ja, det är en bra fråga och på senare tid är det många som menar att det är just därför som så många återfaller vid tandreglering eller måste ha t.ex. trådar på insidan av tänderna i resten av sina liv. Många vuxna har börjat ångra tidigare klassisk tandregleringsbehandling och söker hjälp för att få den reverserad eftersom de drabbats av käkledsbesvär och andningssvårigheter. Dr. Hang, som är en av flera som jobbar med "dentofacial orthopedics" i bl.a. USA och England, har satt upp hemsidan FaceFocused. En introduktionsvideo på sidan ställer frågan: "Alla tandreglerare kan räta ut tänder – sant eller falskt? Sant! Men vill du gambla med ditt barns ansikte?" Borde inte ansiktet, luftvägarna och käkarnas stabilitet vara viktigare än raka tänder? Och går det inte att få båda? Dessa saker tas upp på hemsidan. Här förespråkar man apparater som guidar käkarna att växa rätt och då blir magiskt nog även tänderna raka. Främst pratar man om Biobloc som t.o.m. kan påverka käkarnas längd.

På hemsidan finns flera videos som handlar om varför bakåtflyttning av tänder inte är att föredra, se gärna denna som bl.a. handlar om natt-tandställningar som trycker in profilen.
Skonsam tandställning för barn

Finns det "snälla" tandregleringsapparater? Och fungerar de verkligen? Svaret på båda frågorna är ett rungande ja och att de på vissa sätt även fungerar bättre eftersom de jobbar tillsammans med kroppen, inte mot den. De behöver ofta inte heller användas under så lång tid. Det handlar om att hjälpa kraniet att bli som det borde ha varit, inte att aggressivt möblera om i munnen.

I Sverige tycks det mig som om nästan ingen använder dessa metoder. Hittar ni någon, maila gärna mig på:

I Norge tycks man däremot ha kommit längre med det här tänkesättet och erbjuder både Advanced Lightwire Functionals och Myobrace, t.ex. hos Dr. Geir Olsen. Myobrace är en sorts tandställning som är till för barn.

I bl.a. Finland används Quad Helix som är en långsam överkäksvidgare till dagisbarn.

Rapid palate expanders som vidgar käken används i Sverige men Advanced Lightwire Functionals (ALF) kan användas på både barn och vuxna för att påverka tandbågen och kan vara mycket effektiv samt är riskfri (en risk med rapid palate expanders är nämligen att nerverna som sitter ovanför gommen kan ta stryk, även om den risken är liten). ALF kan även förstora käken framåt till viss del vilket är ännu en fördel. Metoden går ut på att utnyttja att kraniet faktiskt är rörligt. Genom att applicera ett varsamt tryck på käken hjälper man kroppen att själv hitta en form som är normal och naturlig. Tungan och sväljningen tas med i beräkningen av kroppen själv. ALF kan göra stor skillnad på käken men det tar lite längre tid. Å andra sidan blir kroppen guidad på ett skonsamt sätt och apparaten påverkar hela kraniet så att alltihop ska finna rätt balans. Även Quad Helix kan som sagt användas men jobbar inte med samma komplexa problemlösning, dock är fördelen att den finns i Sverige.

Läs mer om hur man kan ta reda på om ens barns tänder utvecklas rätt och om barnet löper risk att utveckla bettfel under sektionen barns tänder.