Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Tips inför käkoperation


Det blir idag allt vanligare att göra en käkoperation för att förbättra både sitt bett och sitt utseende. Vad många inte vet är att en käkoperation både kan förändra din hälsa till det bättre – på sätt du kanske inte trodde var möjligt och även lösa många kosmetiska problem som du inte visste var relaterade till käkarna.


Vill du få information om hur du kan lösa dina käkproblem utan operation, fyll då i din e-postadress nedan.
I vår moderna värld där vi lever ett liv som naturen inte avsett för oss och där vi inte äter den bästa kost är det oerhört vanligt att människors käkar inte utvecklas som det var menat. Ett vanligt fel är att överkäken är för kort, för smal eller sitter för långt ner. Resultatet av detta kan bli överbett, sneda tänder, underbett eller det som på engelska kallas "gummy smile" (att man ser tandköttet när man ler och att tänderna kanske ser långa ut). Även underkäken är ofta utsatt för diverse deformiteter. Den kan t.ex. vara för kort eller för lång. Det är inte alls ovanligt att båda käkarna är för korta eller för smala, överkäken påverkar nämligen underkäken och kan, om den inte utvecklas normalt, stoppa underkäken från att växa. Förhållandet mellan käkarnas storlek kan också vara fel. Allt detta kan lösas med käkoperation. I ideala fall bör en människas profil vara konvex, dvs. överläppen bör inte luta inåt, inte vara för långt ifrån näsan och man bör kunna se en tydlig käklinje med en underkäke som sitter strax bakom överkäken. Ett exempel är fotomodellen Cindy Crawford som har en perfekt profil.


Cindy Crawford


Eftersom man vid en käkoperation faktiskt förbättrar käkarnas och därmed ansiktets proportioner kommer man ibland att märka att andra skönhetsfel som man kanske stört sig på försvinner. Näsan kan se mindre ut och storleksmässigt passa bättre till ansiktet, överläppen kan få en finare form, kinderna kan bli mer definierade, dubbelhaka kan försvinna och rynkor kan minska. Även ansiktsformen kan ändras – det är vanligt att människor med underutvecklad överkäke har ett avlångt, smalt ansikte. Vad som påverkas beror naturligtvis på vad man gör för sorts käkoperation och vilken käke som är inblandad. Det kanske låter för bra för att vara sant men om man tänker på att ett kranium i perfekt balans kommer att vara det mest tilltalande för ögat så är det inte så konstigt.

Många gör idag en plastikoperation där de t.ex. förminskar näsan, tar bort rynkor eller dubbelhaka eller gör hakimplantat. Dessa operationer har inga hälsofördelar och i en del fall är det alltså i stället käkarna som är problemet. En käkoperation kan dessutom förbättra bettet, käkledens funktion, göra ansiktet mer avspänt (käkar i obalans orsakar ibland spänningar i ansiktets muskler) och till och med underlätta andningen. Liten underkäke är en av orsakerna till sömnapné. Så fördelarna går långt bortom det kosmetiska.
Käkoperation tips

Följande tips kommer från Dr. William M. Hang, en amerikansk tandreglerare med över 40 år inom yrket och som specialiserat sig på någonting han kallar Dentofacial Orthopedics (att ta hänsyn till hela ansiktet, inte bara tänderna och käkarna). På hans klinik utförs också många käkoperationer.

 • Tänk inte så mycket på hur det kommer att kännas efter operationen. Svullnad och smärta är något som går över medan resultatet varar resten av ditt liv. Dock är det viktigt att det blir rätt från början – en käkoperation är något man bara vill göra en enda gång.
 • Fråga efter före- och efterbilder på patienter vars diagnos liknar din.
 • Ställ frågor om hur dina luftvägar kommer att påverkas av käkoperationen. Hur ser det ut nu? Kommer det bli någon förändring alls? Om käkoperationen på något sätt förminskar luftvägen, om så bara med en millimeter, bör du dra öronen åt dig. Diskutera gärna snarkning och huruvida du brukar vakna utsövd eller inte.
 • Ta reda på om käkarna och tänderna kommer att flyttas framåt eller bakåt i ansiktet och hur många millimeter.
 • Fråga om ansiktet kommer att se längre eller rundare ut efter käkoperationen.
 • Se till att de mäter den övre delen av ansiktet och jämför med den undre. Diskutera noga ansiktets balans och hur det kommer att bli.
 • Att titta på tändernas storlek för att se om de har bra proportion kan vara en bra idé.
 • Fråga om det ingår i behandlingen att dra ut permanenta tänder? Om de föreslår utdragning av tänder för att sedan flytta bakåt framtänderna och hörntänderna så är det ett varningstecken eftersom det kan göra utrymmet för tungan mindre och försvåra munnens viloposition.
 • Knäpper det i dina käkar när du öppnar munnen? I så fall bör kirurgen undersöka detta problem noga och komma fram till hur man ska lösa det. Att käkleden fungerar bra efter en käkoperation är av yttersta vikt.
 • Diskutera om det finns något problem med huvud- eller nackvärk hos dig.
 • Be att din hållning och då särskilt nacken och huvudet undersöks. Många som behöver göra en käkoperation har ett framåtlutat eller alltför bakåtlutat huvud.
 • Behöver du göra en käkoperation för att vidga överkäken? Då är det inte säkert att du ens behöver kirurgi. Nya metoder gör att man kan vidga överkäken även på vuxna (läs mer under tandställning vuxen).


Ta först och främst reda på om problemet kan lösas utan käkoperation. Idag kan mycket lösas med "functional orthodontics" men det är än så länge ont om sådana utövare i Sverige. Fundera på om det kan vara värt att resa en bit och betala allt själv för att slippa käkoperation. Det beror naturligtvis på graden av problemet.