Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Estetisk tandvård


"Det är ett medicinskt faktum att barn som får sina tänder omskötta har större chans att lyckas i livet, ser trevligare ut samt blir friskare och starkare."

Citatet kommer från George Eastman, grundare av Eastmaninstitutet. Lägg märke till att han nämner både estetik och hälsa, som om dessa två hörde ihop. Det gör de också och ibland kan estetisk tandvård även vara funktionell. Men tyvärr finns risker med många av dagens tandregleringsmetoder och det är när vi sätter estetik framför hälsa som vi är illa ute. Vem vill ha vackra tänder om det leder till en mun som får oss att må dåligt? Det hade förmodligen George Eastman varit väldigt mycket emot.
Estetisk tandvård för hälsans skull

Estetisk tandvård kan ha effekten att vi ser friskare ut. Man kan lite grann se på tänderna om någon mår bra. Vi människor fungerar så att vi tycker att friska ansiktsdrag också är snygga. Men fuska inte med det här! Sätt inte upp en snygg front, bakom vilken ohälsa huserar, bara för att lura betraktaren att din mun är i god form. Gör i stället något som främjar hälsan, som tar tag i problemet på djupet.

Vi tar en liknelse mellan estetisk tandvård och en sorts plastikoperation: För några år sedan var det populärt att förstora rumpan med hjälp av implantat. Resultatet för vissa blev att de inte kunde sitta lika bra som förr. Detta var dock något som en del av dessa inte brydde sig om eftersom rumpans utseende var viktigare än sittfunktionen. Att tänka på det sättet är absolut inte att rekommendera, i synnerhet inte när det gäller munnen. En väl fungerande mun kan betyda skillnaden för många andra delar av din hälsa såsom sömnen, hållningen och andningen.

Estetisk tandvård bör inte innebära att man sopar skräp under mattan. Tandreglering är en "rolig" hälsobehandling eftersom resultatet av den verkligen syns. Det är därför många kliniker marknadsför leendet som någonting man ska satsa på när man egentligen menar hälsan. Men om vi tar leendet som exempel så är det faktiskt även någonting som bör vara funktionellt. Om tandställning leder till att munnen blir intryckt och avsmalnad (någonting som tyvärr händer vid många av dagens tandregleringsbehandlingar) kan det kännas ansträngt att le. Låt dig inte luras av "leendet", som tandläkare använder för att sälja in sina tjänster med, skulle vara enbart estetiskt. Det är lättare, rent funktionellt, att le om ansiktet och käkarna är i balans. Är de inte det så kommer ansiktsmusklerna att påverkas negativt, kinderna kan t.ex. börja rycka. Då kommer man automatiskt att le mindre eftersom det känns lite obehagligt. Leendet är till stor hjälp för att bekämpa psykisk ohälsa. Så ett funktionellt leende är oerhört viktigt!

Dra aldrig ut tänder som en del av estetisk tandvård. Idag går trenden mot breda leenden och det är också det som är mest hälsosamt. Ett brett leende skvallrar om en stor överkäke vilket bl.a. främjar god andning. Det är svårt att få det breda leendet om man drar ut tänder och i värsta fall tar man bara ifrån tungan dess plats som den behöver för att inte börja röra sig närmare halsen. (Läs mer under andra sektioner på denna webbplats.)

Vill man bli fin ska man inte behöva lida pin resten av livet! Tänk på att du ska ha din mun så länge du lever. Låt estetisk tandvård bli hälsosam tandvård.