|
|
Ont av tandställning?
Måste tandställning verkligen göra ont? Är vår själ så starkt förankrad i Luthers lära att vi tror att vi måste plåga oss för att någonting ska göra underverk?
Visste du att ett av de allra kraftfullaste ortodontiska redskapen redan sitter i din mun? Tungan är, om man ser till dess storlek, kroppens starkaste muskel. Den kan mycket effektivt flytta tänder som en tandställning eller hålla tänder på plats som en retainer (och gör det hela tiden). Hur kommer det sig då att denna typ av naturliga ”tandställning” inte gör ont?
Förmodligen beror det på att tungan är en del av kroppens funktion. Den rör på sig när vi sväljer och pratar och den kan vila i munnen på sätt som är bra eller dåliga.
En del nyare tandställningar eller tandregleringsapparater har börjat utnyttja kroppens funktion för att flytta tandbågarna så att tänderna ska kunna rätta sig efter det. Det kallas för funktionell ortodonti. Det går ut på att man använder käkarnas växt för att guida dem rätt och tar hänsyn till var käkarna och tänderna bör vara i kraniet, inte bara att ge patienten raka tänder. Tungans rörelser vid sväljning tar man också med i beräkningen och det är viktigt att den får ordentlig plats, annars är det lätt hänt att resultatet går tillbaka. Ett exempel på en sådan här tandställning är ALF (Advanced Lightwire Functionals) som använder ett lätt tryck för att vidga käken så att tänderna ska få plats. Visst, behandling med ALF kan också göra lite ont men det faktum att den utnyttjar ditt eget kraniums rörlighet gör det till en skonsam metod. Det finns patienter vars huvudvärk och spänningar i ansikte och nacke t.o.m. har släppt kort efter att ALF har satts in. Den korrigerar nämligen även skallens ben och störningar i dessa vilket kan leda till att bl.a. tinnitus och trötthet lindras. Denna typ av tandställning är mycket tunn och inte så mycket i vägen. Det har faktiskt visat sig att om man utsätter tänderna och käken för ständig, lätt kraft så får det en mer hälsosam effekt än om man använder stark kraft (jämför med rapid palate expanders där patienter nästan tappat andan för att det gjort så ont). Läs mer här. Där står att läsa att: ”Lätta stimuli ökar fysiologisk aktivitet och väldigt starka stimuli hämmar eller häver aktivitet.” Om man använder den här typen av funktionell apparat är det dessutom svårt att överbehandla. Man kan med ALF t.ex. inte vidga käken för mycket eftersom kroppen själv kommer att sätta stopp. En liknande apparat som jobbar med samma filosofi och tillåter ”naturen att uttrycka sig själv” är Crozat light wire appliance.
Den hemsida du just nu befinner dig på förespråkar funktionell tandreglering och tar upp fler metoder för detta under andra sektioner. ALF är bara ett av många exempel. Läs mer om funktionell käkortopedi och tandreglering här.
Nu har det dessutom kommit en ny sorts räls med vilken behandlingen går snabbare än vanlig tandställning och som dessutom gör mindre ont eftersom den drar nytta av kroppens funktion. Läs mer under tandställning räls.
Kroppens egna tandställningar gör inte ont
Man kan tro på uttrycket ”no pain, no gain” hur mycket man vill eftersom något annat låter för bra för att vara sant, men faktum är att forskare har vetat i många herrans år att det lönar sig att lära ut rätt användning av munnen för att undvika bettfel, sneda tänder och för att resultat av behandling med tandställning inte ska gå tillbaka. Detta kallas myofunctional therapy och gör inte ont. Rätt svälj- och tuggteknik, rätt viloposition för tungan, att undvika att andas genom munnen eller tugga på kinderna – allt detta hjälper munnen och tänderna i rätt balans. Vi sväljer ungefär 2000 gånger per dygn och varje gång pressas tungan upp i gommen med en mycket stark kraft. Så det vore synd att tro att dåliga ovanor och tungan inte kan utmana en tandställning. Det gäller bara att jobba på rätt sätt.
|
|