|
|
Överbett - rätt behandling
Vad är ett överbett? Ja, det vi kallar för överbett på svenska kan faktiskt vara två saker. På engelska har man fördelen att dessa två företeelser benämns olika – overbite och overjet. Att vi inte har termer för att skilja dem åt kan få stora konsekvenser för vad vi tror om våra tänder och käkar och i värsta fall vilken behandling vi väljer till överbettet.
Det är viktigt att förstå vilken typ av överbett det handlar om för att kunna välja rätt behandling. Ibland lider man av både overbite och overjet.
Overbite betyder att framtänderna i överkäken täcker en stor del av framtänderna i underkäken när man biter ihop. Det mäts ofta i procent. På en del människor kan man knappt se de undre tänderna alls. Overjet är i stället avståndet mellan framtänderna i underkäken och överkäken.
Det är viktigt att komma fram till huruvida överbettet beror på att själva käkarna är för långt ifrån varandra eller om det bara är tänderna som står ut. Själva käkarnas position kan man, om de är väldigt underutvecklade, inte ändra med hjälp av behandling med vanlig tandställning med räls på en vuxen, det måste ibland opereras. Man måste då gå till en käkkirurg som tar hänsyn till hur ansiktet ser ut för att kunna avgöra vilken eller vilka käkar som ska påverkas. På barn som fortfarande växer kan man ganska enkelt guida växten av käkarna med olika typer av behandlingar. Vid överbett är det, trots det ordet antyder, ovanligt att överkäken sitter för långt fram utan det är vanligare att underkäken är positionerad för långt bak. Att även överkäken sitter för långt bak är också vanligt, även om det låter konstigt. I många fall måste överkäken alltså även vidgas framåt.
Men ofta räcker en behandling med tandreglering mot överbett - dock ej traditionell sådan! Det ska i så fall vara det som kallas "functional orthodontics" på engelska (verkar inte finnas i Sverige?) där man vidgar käkarna och tar fram underkäken med en "functional splint" (skena som jobbar med musklerna och käkleden i åtanke). Då slipper man göra en operation med de besvär och risker som det innebär och många hävdar att resultatet blir mer naturligt.
Enligt hemsidan Face Focused som förespråkar tandreglering och relaterade behandlingar som tar hela ansiktet, ja egentligen hela kroppen, i anspråk kan man förutsäga om ett barns ansikte växer fel och om det kommer att få t.ex. överbett genom att mäta avståndet mellan nästippen och framtänderna. På en vuxen ska detta avstånd inte vara mer än 42 mm hos kvinnor och 44 mm hos män (se länken om du vill göra testet). Notera att det ofta föreligger ett långt avstånd på en person med överbett eller utstående tänder, inte tvärtom som man skulle kunna tro. Detta är ganska komplicerat men beror på att vid överbett och vissa andra bettfel är överkäken ofta för liten, smal och kort och ansiktet växer sig långt. I många fall med överbett leder det till att underkäken inte hinner växa ikapp. Tyvärr får ibland överkäken och dess tänder skulden för att vara utstående när det i själva verket är underkäken som bär skulden till att det ser ut så.
För att få detta förklarat enklare, se omkring 3:55 i detta klipp:
Dr. Mew
Att dra ut tänder för att sedan flytta bak tänderna i käken löser aldrig problemet med ett överbett. Som vi också hörde i videoklippet skulle en sådan behandling bara göra att underkäken hamnar ännu längre bak. Då är det bättre att inte behandla alls.
Få tips på hur överbett kan behandlas med nya, bättre metoder genom att fylla i ditt namn och e-post nedan:
Varför bör man få behandling för överbett?
Ett stort argument för varför man bör behandla överbett brukar vara att man lättare slår ut utstående tänder. Ska man alltså gå med tandställning i flera år och även kanske operera käken för att man kanske eventuellt kommer att slå ut tänderna i framtiden? Köper du det argumentet?
Vad många i stället inte vet är att överbett kan leda till problem med käkleden och andningssvårigheter. Överbett beror som sagt i många fall på att överkäken är för liten och det i sin tur hindrar underkäken från att växa ordentligt. När underkäken sitter för långt bak kan det bli svårt att andas eftersom luftvägen täpps till av bl.a. tungan. Detta kan leda till sömnapné eller att man får kvävningskänslor när man sover. Om käkarnas position är felaktig kan man även få problem med käkleden, t.ex. knäppningar eller smärta. Smärtan kan t.o.m. kännas i ögonen och öronen.
|
|