Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Överbett - behandling med tandställning


För att få en introduktion till överbett, läs under sektionen behandlingar för överbett.

Ett vanligt sätt att behandla överbett idag är med tandställning i kombination med att dra ut tänder. Enligt nya rön är detta absolut inte att rekommendera. Läs varför under sektionen dra ut tänder tandställning.

Har man smal överkäke med trångt för tänderna kan ibland övriga tänder pressa framtänderna utåt. Lösningen är då inte att dra ut tänder och sedan flytta bakåt alltihopa utan det bästa är om man kan bredda överkäken så att alla tänderna får plats.

Vid överbett sitter underkäken oftast för långt bak. På yngre personer kan man guida underkäken att växa framåt på olika sätt men såvitt jag vet används inga bra sådana redskap i Sverige (däremot i Danmark och Norge). I Sverige har man ibland använt tandställningar som heter Herbst Appliance och Twin Blocks för att som man säger "flytta fram hakan". Dessa har i mångt och mycket ersatt aktivator, natt-tandställning, alltså så kallade "headgear"-apparater. Tyvärr fungerar det så att Herbst håller tillbaka överkäken. Eftersom många som har överbett faktiskt har en underutvecklad överkäke som också sitter för långt bak (hur konstigt det än må låta) gör dessa apparater bara problemet med överkäken värre och man kan få ett platt utseende. Håll detta faktum i minnet när du läser citatet från följande artikel skriven av William M. Hang (min översättning):

"Med tanke på att ryggraden vägrar att flytta sig ur vägen under [tandreglerings-]behandlingen och formar bakre gränsen för luftvägen, skapas förutsättningarna för en katastrof då mekanoterapin resulterar i att tungan blir undanträngd från mitten när överkäken och underkäken flyttas bakåt. [John] Mew har noterat hur dessa förändringar i ansiktet fortsätter genom livet så länge munnens position inte korrigeras. […] De som använder Herbst appliances, Twin Blocks och andra tandburna apparater som sägs kunna göra att underkäken utvecklas framåt måste inse verkligheten då dessa apparater har en stor headgear-effekt och, även om de får tänderna att passa ihop i en Klass 1 occlusion, flyttar tänderna in i ansiktet. Så vitt jag vet finns idag ingen dokumenterad studie i litteraturen som dokumenterar icke-kirurgisk upphävning av en väsentligen ofördelaktig vertikal tillväxt till mer fördelaktig horisontell tillväxt annat än användning av Mews Biobloc-teknik. […] När tungans utrymme blir allvarligt inskränkt kan man till slut drabbas av obstruktiv sömnapné. Yrkeskunniga måste börja dra ett samband mellan tandreglering som ägnar sig åt bakåtflyttning i ungdomen och obstruktiv sömnapné i ett senare skede i livet. Barn skulle faktiskt må bättre om de inte fick någon tandregleringsbehandling än behandling som på något sätt reducerar luftvägen."

Om du har möjlighet, läs gärna hela denna artikel. Tyvärr tycks inte Biobloc finnas i Sverige ännu. Misstänker du att du har en underutvecklad överkäke som ligger till grund för överbettet, undvik behandlingar med tandställningar som flyttar tänderna bakåt då detta bara förvärrar problemet.

Läs om aktivator eller natt-tandställning här.

Det man i stället ska använda för att behandla överbett är det som kallas "functional orthodontics". Det kan användas även på patienter som har växt klart. Då används en tandställning för att bredda och kanske även flytta fram överkäken (t.ex. ALF appliance, Schwarz plate eller Crozat) och sedan en så kallad "functional splint" som är en skena/tandställning som sitter i underkäken och flyttar fram den utan att flytta tänderna.

Ibland behöver man räls inför en käkoperation för att bettet sedan ska passa ihop. Men käkoperation bör vara sista utvägen om det inte kan lösas med "functional orthodontics".


Det finns även andra sätt att fixa bettfel som inte kräver operation och ibland ingen eller mild tandreglering. Vill du få tips om detta, fyll då i din e-post nedan: