Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Fina tänder med bra funktion


Fina tänder varför är det så viktigt? Varför är det så eftertraktat och hur kommer det sig att vi är villiga att betala tiotusentals, ja ibland hundratusentals kronor, för ett vackert leende?

Det finns få saker som slår fina tänder som också är funktionella. Rätt positionerade käkar och ett kranium som är i balans sägs kunna påverka hållningen, synen, käkfunktionen, nervsystemet, ländryggen och till och med bäckenet. Tänderna är bara en liten, liten del av allt detta men de kan faktiskt avspegla vår hälsa. För om tänderna är naturligt fina betyder det ofta att kraniet är i balans.

Föddes du inte med fina tänder? Misströsta då inte, det går att göra någonting åt! Se bara till att göra det rätt från början och ta med hälsoaspekten och helheten. Kompromissa inte med tändernas och käkarnas funktion. Sätter man utseende framför funktion är man mycket illa ute. Många av de traditionella tandställningsbehandlingarna gör faktiskt precis det. De tar inte käkarna eller ansiktet med i beräkningen. Resultatet blir i värsta fall fina tänder i ett konstigt ansikte vilket kan leda till ohälsa. Om man har otur. Men varför ta risken? Gör rätt från början, chansa inte!
Måste man ha fina tänder?

Man hör ofta folk som säger: "Jag ler aldrig för jag har så fula tänder." Detta är mycket tråkigt att höra eftersom det är vars och ens rättighet att le precis så mycket man vill. Fina tänder kan minst sagt kosta skjortan och det kan ta lång tid att spara ihop till en behandling. Till dess borde man försöka leva i nuet och vara glad åt det som är bra med ens kropp.

Jag känner många människor med ojämna tänder som ler mer än de flesta andra och som har väldigt vackra leenden. Ett leende är så mycket mer än tänderna ögonen, läpparna, personligheten, äktheten. Le så mycket du orkar och gör det naturligt!

Konceptet med jämna tänder och bländvita leenden kommer ganska mycket från USA. Tandreglering kom till först och främst för att hjälpa folk som hade problem med bettet och där tänderna kunde bli förstörda om man inte gjorde något åt det. Fler och fler blev intresserade av att få behandling när de såg vilka resultat som kunde åstadkommas och det ledde till att allt fler fixade tänderna. Fina tänder blev till slut lite av en norm. Man blev mer medveten om tänderna, sneda tänder som äldre generationer bara sett som någonting charmigt blev nästan stigmatiserat. Ett större behov skapades för någonting människor inte brytt sig så mycket om tidigare. Snygga tänder blev en statussymbol. En amerikan jag känner som var på besök i Sverige pekade på en politiker på en valaffisch och sade: "Honom skulle jag aldrig rösta på. Han har ju en glugg mellan framtänderna!"

I t.ex. Japan är det här med fina tänder inte speciellt viktigt. Där bryr man sig inte om ifall någon inte har en perfekt tandrad i alls samma utsträckning. Titta närmare nästa gång en tidning visar ett trendreportage från Tokyo ungdomarna ler med ojämna tänder och är vackra ändå.

När man väl blivit medveten om en brist i sitt utseende är det tyvärr nästan omöjligt att skaka den av sig. Finns det då också medel för att rätta till den kan det bli svårt att tänka på någonting annat. Att inte ha råd eller mod att göra någonting åt det kan göra att man bli fixerad och till och med deprimerad.

Folk som själva genomgått någon typ av behandling börjar också ofta titta mer på andras tänder. Detta kallas inom psykologin för selektiv perception. Det finns tyvärr människor som själva fått tandreglering och som anmärker och säger ganska taskiga saker om andras tänder. Lite grann hjälper vi också till att marknadsföra tandläkarna när vi bär oss åt på detta sätt. Vet du med dig att du är en sådan person som pratar illa om andras utseende, försök att sluta. Försök att inte retas, att inte fälla elaka kommentarer. Inte ens om någon på gatan eller på tv, även om du vet att de inte kan höra dig. Det sprider dålig energi och leder till hets och hysteri. Alla kan inte ha råd med dyra tandbehandlingar och i många fall kan klassisk tandregleringsbehandling faktiskt skada både tänderna och hälsan. Ska man göra någonting för att få fina tänder så bör man göra det på rätt sätt och det rätta sättet kan många gånger vara dyrare.

Att sluta döma varandra på grund av utseendet är faktiskt någonting man kan applicera på det mesta, det spelar inte så stor roll vilken kroppslig skavank vi pratar om. Den dagen du slutar att anmärka på andra kommer du förmodligen också att sluta anmärka på dig själv vilket förhoppningsvis leder till att du mår bättre och ställer färre krav på dig själv.

Fina tänder är viktigt men för hälsans skull! Läs mer om fina tänder och hälsa under sektionen estetisk tandvård.
Fina tänder och fint ansikte

Om du fick välja mellan fina tänder och fint ansikte, vad skulle du då välja? Visste du att det finns en hel drös av människor som genomgått tandregleringsbehandling och tyckt att deras ansikte påverkats negativt? Många tandreglerare skriver inte alls under på detta. De menar att om man bara ställer diagnos noggrant så ska ansiktet inte kunna påverkas så mycket utan resultatet ska bli enbart positivt. Ändå kvarstår faktum att trångställning och väldigt många bettfel beror på att käkarna är underutvecklade, inte att tänderna är för många. Sneda tänder beror nästan alltid på att käken är för smal. Vad händer då om vi flyttar tänderna bakåt i käken? Jo, har vi otur så kan det bli ont om plats för tungan vilket kan leda till sämre andning. Minsta millimeter kan ha betydelse. Underkäkens läge bestäms av överkäkens och om tänderna flyttats bakåt i överkäken följer underkäken efter. Det kan leda till att den hamnar långt bak vilket också kan påverka andningen men även käkleden. Detta är beklagligt då många som har bettfel redan har en underkäke som ligger för långt bak.

I USA och Storbritannien har det kommit en våg av människor som är emot det som kallas för "retraction orthodontics", dvs. tandreglering där man flyttar tänderna bakåt. En stor oro finns kring ansiktet och vad som händer med det. Titta på följande två videos:


John Mew on Dispatches 1

John Mew on Dispatches 2


Debatten gäller huruvida patienter som genomgått någon form av tandregleringsmetod där man flyttar tänderna bakåt (alltså även med hjälp av natt-tandställningar och liknande) och särskilt där man drar ut tänder, får ett eller flera av följande ansiktsdrag:

  • Överkäke/överläpp som sitter för långt bak och gör att ansiktet ser platt och insjunket ut.

  • Underkäke som sitter för långt bak.

  • Smalt leende som inte fyller ut ända till mungiporna.

  • Smalt, avlångt ansikte.


Dessa saker påverkar tyvärr även resten av ansiktet. Näsan kan se större ut och överläppen kan bli vinklad inåt och läppbågen kan se mindre ut. Om underkäken är positionerad för långt bak får man lätt dubbelhaka, även om man inte är ett dugg överviktig. Förändringarna syns mest i profil. Trenden i USA just nu är att vidga överkäken så att leendet blir brett. Detta har även många medicinska fördelar (förklaras mer under andra sektioner på denna hemsida).
Fina tänder livet ut

En missuppfattning är att efter behandling med tandställning har man fina och perfekta tänder livet ut. Men så enkelt är det tyvärr inte. Efter klassisk tandregleringsbehandling följer ofta återfall om man inte är noga med retention (trådar på insidan av tänderna eller natt-tandställning). Det intressanta är att fler och fler teorier pekar på att tar man tag i det ursprungliga problemet, dvs. käkens position, storlek och form så behöver man inte oroa sig för den här biten.

Vem vill inte ha ett stabilt resultat livet ut? Kan man inte tycka att det är lite bluff bakom hela behandlingen om tänderna måste ha en tråd på baksidan för att kunna hålla sig raka? Det är såklart upp till dig att avgöra men säkert är hur som helst att det inte måste vara på det viset. Det finns alternativ!
Fina tänder utan tandställning

Ni kommer så gott som aldrig att höra mig rekommendera traditionell tandreglering där man bara bryr sig om själva tänderna och där man flyttar dem bakåt i käken. För vuxna tycker jag att ALF (Advanced Lightwire Functionals) verkar vara ett mycket bra alternativ. Det är inte en tandställning utan en sorts båge som sitter på insidan av tänderna och vidgar käken. Den kan vidga både framåt och utåt sidorna, någonting som få andra apparater klarar av på vuxna. Resultatet går inte tillbaka. Läs mer om detta under t.ex. tandställning vuxen och i sektionen med patientberättelser. Tyvärr finns det ingen i Sverige som använder sig av ALF, närmsta ALF-klinik finns i Norge.

I stället för räls-tandställning som flyttar bakåt, överväg att låta göra fasader. Med dagens teknik kan man få mycket bra resultat. Fina tänder, javisst! Men aldrig på bekostnad av ditt ansikte eller din hälsa.