Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Tandställning räls


Som de flesta redan vet finns idag alternativ till den klassiska rälsen – Invisalign som är en sorts genomskinlig skena som gör tandställningen så gott som osynlig, tandställning på insidan av tänderna och vit tandställning där nästan bara tråden syns. Men låt inte utseendet på tandställningen vara avgörande för ditt beslut. Funktionen, slutresultatet samt själva behandlingens tid och komfort är mycket viktigare.

En populär tandställning med räls som blivit populär i bl.a. USA är Damon Braces. Varje fäste på tandställningen klämmer fast tråden så att den är något rörlig och detta gör att man inte behöver gå till tandregleraren lika ofta för justeringar. Vanligtvis med klassisk tandställning måste man gå på besök en gång i månaden, men med Damon Braces kan det ofta räcka med varannan månad. Denna typ av tandställning med räls, som även kallas ”speed braces” snabbar dessutom på hela behandlingen så att man inte behöver ha tandställning så länge och den uppges också göra mindre ont. Den kanske största fördelen av alla är att den kan bredda tandbågen ganska mycket vilket gör att man inte behöver dra ut tänder för tandreglering (något man faktiskt aldrig bör göra såvida man inte har flera exemplar av samma tand eller liknande). Det gör att leendet blir större, bredare och vackrare med den här tekniken.

I Sverige används Damon Braces av Colosseumkliniken som finns i bland annat Göteborg och Malmö (sök på nätet för att hitta deras hemsida).
Vem bör använda denna räls?

Damon Braces är en tandställning med räls som använder ett lätt tryck på tänderna vilket utnyttjar kroppens egna naturliga anpassningsprocesser. Detta leder faktiskt till ett snabbare resultat. Dessutom kan denna typ av räls bredda tandbågen så att alla tänderna får plats vilket tillverkarna marknadsför genom att säga att man varken behöver dra ut tänder, använda en överkäksvidgare eller natt-tandställning. Det sliter mindre på tänderna eftersom behandlingen är mer skonsam och p.g.a. att man tar hjälp av kroppen själv. Därför är speed braces också att rekommendera för den som redan haft tandställning en gång och vars rötter kanske tagit lite stryk.

Dock ska man tänka på att denna räls inte löser lika många underliggande problem eller orsaker. När man säger att man breddar tandbågen så är det inte samma sak som att vidga gommen eller suturerna och det innebär inte heller att man korrigerar störningar i kraniets växt. Däremot kan vidgning av tandbågen göra mer plats för tungan i bredd vilket ju är en stor fördel. Vill man däremot få ut alla hälsofördelar av en tandregleringsbehandling så kan man i stället titta på t.ex. ALF (läs mer under tandställning vuxen). Men ofta rekommenderas Damonsystemet också för patienter som måste ha tandställning efter ALF. Speed braces är perfekt för vuxna där det ju är svårare att påverka käken.

Har man en väldigt liten gom (och kanske trånga bihålor till följd av det), käkar som sitter för långt bak och liknande så kanske man bör fundera på att ta tag i det först och främst. Men vill man ha tandställning mest av estetiska skäl är Damon perfekt. Överväger man att dra ut tänder för att få ett jämnt resultat bör man verkligen fundera på den här sortens räls i stället eftersom resultatet både blir snyggare, antagligen är mer stabilt, behandlingen går snabbare, är bekvämare och över huvud taget är mycket mer hälsosamt i jämförelse. Att dra ut tänder för tandreglering kan vara rent hälsofarligt (läs mer på övriga sektioner på hemsidan) och ansiktet kan bli insjunket, särskilt profilen. Dessa nackdelar blir större och värre ju äldre vi blir.

Retainer, alltså trådar på baksidan av tänderna eller plastskena som man använder till natten kommer förmodligen att behövas efter behandlingen är klar. Som med alla behandlingar med tandställning där orsaken till problemet inte har blivit löst finns det risk att tänderna annars flyttar sig tillbaka igen.