Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Dra ut tänder för tandställning


På senare år har både många tandreglerare och patienter börjat förfära sig över en av de vanligaste tandregleringsmetoderna, nämligen att dra ut tänder och sedan få tandställning. Här ska jag försöka redogöra för varför. I korthet går det ut på att den här typen av behandling inte angriper det verkliga problemet utan faktiskt förvärrar det. Problemet är nämligen inte att man har för många tänder utan att själva käken är för smal.

Innan ni läser denna artikel, var god ha i åtanke att trots de många klagomål som kommit så finns där ute också väldigt många patienter som kommer att pusha för den här metoden. Men många vet inte om att deras skönhetsfel, knäppningar i käken, svårigheter att andas, snarkning och det att de gnisslar tänder kan ha att göra med det här. Det finns ingen anledning att rekommendera metoden till andra bara för att man själv inte tycker sig känna några biverkningar. Står du inför ett val att låta göra detta på dig själv eller ditt barn – läs denna text först innan du bestämmer dig.

Vill du söka efter mer information på engelska så brukar detta kallas för "extraction orthodontics". Likadant, om du vill söka efter alternativa behandlingar, sök då på "non-extraction orthodontics".


Vill du bli meddelad när jag hittat någon vettig metod/utövare som kan dels göra den här typen av behandling ogjord om man ångrat sig eller få tips om hur man kan fixa problemet utan att använda den här metoden? Fyll då i ditt namn och e-mail nedan:


Dra ut tänder och tandställning – en bra metod?

Det hela är mycket logiskt och enkelt att förstå, till och med för en lekman. Diagnosen är att tänderna överlappar varandra, det är trångt om saligheten i munnen och alla tänder får helt enkelt inte plats. Lösningen är att man drar ut fyra kindtänder (eller färre om någon av dem saknas naturligt) – vanligen "fyror" och "femmor", två uppe och två nere så att det blir jämnt antal som möter varandra och sedan flyttar övriga tänder med hjälp av tandställning för att fylla igen gluggarna. Nu har plats skapats åt övriga tänder som inte längre behöver ligga på varandra eller gömma sig högt uppe i tandköttet. Finemang, eller? Ja, för många innebär detta främst en kosmetisk fördel. Tänderna blir jämna och raka och får till synes plats i käken. Förespråkare av den här metoden anser att man inte behöver alla kindtänder för att klara sig. Dessutom menar många tandläkare att om man drar ut tänder och sedan flyttar övriga tänder med tandställning så kommer det att göra att visdomständerna får plats och kommer upp som de ska. Vips, så slipper man även det problemet.

Metoden kan tyckas snabb, förutsägbar och billig (jag skriver "kan tyckas" eftersom vi då utgår från våra förväntningar på vad en tandregleringsbehandling ska kosta). Det går relativt fort att dra ut fyra tänder jämfört med om man skulle skapa plats i munnen genom att flytta andra tänder bakåt. Man vet exakt vad som kommer hända – gluggarna kommer att fyllas av övriga tänder med hjälp av tandställningen och man kan förutspå hur lång tid det kommer att ta (i regel två år). Alla patienter kommer att svara ungefär likadant på behandlingen, tror man. Därför påverkas även priset ofta i positiv riktning. Det är faktiskt inte heller en särskilt smärtsam metod eftersom gluggarna efter de utdragna tänderna läks ganska fort. Så vad är då problemet?
Kosmetiska fördelar och nackdelar

Varför skulle man fortsätta att utöva en metod om patienterna inte blev nöjda? Självklart finns det massvis av fall där ute som är exalterade över resultatet. Tänderna är jämna, raka och ligger inte på varandra längre. Det ser ut som om man fått perfekta tänder.

Men många är också oerhört missnöjda. Genom att flytta bakåt de främre tänderna mot gluggarna efter tänderna som dragits ut flyttas tänderna i överkäken inåt i munnen. Det kan leda till ett insjunket ansikte där överläppen får en inåtgående profil eller ser platt ut. Leendet kommer i många fall (beroende på olika individuella faktorer såsom storlek på tänderna och hur mycket brett själva läpparna kan le) att bli snävt och inte brett (och ofta smalare än förut). Kinderna kan bli mindre definierade. Allt detta kan göra att näsan ser ut att vara större än den annars skulle gjort eftersom viss volym från ansiktet försvunnit. För att passa överkäken måste även underkäken flyttas något bakåt. Detta kan ge intrycket av att man inte har mycket till haka. Även själva ansiktsformen kan bli avlång och insjunken. Fyra tänder tar trots allt en hel del plats och mycket skelett försvinner alltså. Återfall, dvs. att tänderna vandrar tillbaka efter behandlingen är dessutom vanligt.

Drew Barrymore har delvis detta utseende och har mycket riktigt haft tandställning och dragit ut tänder.Väldigt söt tjej men ett bra exempel.


Funktionsaspekten gällande att dra ut tänder och tandställning

Ett av de argument som brukar användas för förbättrande av munnens funktion när det gäller att dra ut tänder och låta en tandställning flytta övriga tänder över glappen är att raka tänder som inte ligger ovanpå varandra är lättare att rengöra. (Men då räknar man inte in retentionstrådarna som man brukar behöva efter behandlingen som kan göra tänderna riktigt knepiga att rengöra.) Däremot är det svårt att hitta vetenskapliga undersökningar som visar att ojämna tänder skulle vara mer utsatta för karies eller tandlossning. Att tänder som passar ihop och inte hänger i luften inte nöter på varandra på fel sätt är man däremot mer överens om. Likaså att raka tänder inte skadar varandras rötter.

Men det finns också de som drabbats av oerhört allvarliga fysiska problem av metoden att dra ut tänder och ha tandställning. Genom att flytta överkäkens tänder för att täcka gluggarna kan det hända att man faktiskt gör tandbågen något smalare. Detta kan ta ifrån tungan en del av dess naturliga plats och den flyttas då längre bak mot halsen.

Det ursprungliga problemet är nämligen inte att man har för många tänder i munnen, utan det som gör att de inte får plats är att käken är för smal. Varför då göra denna redan trånga plats ännu lite smalare? Vanlig tandställning kan inte jobba med att flytta tänderna speciellt mycket i bredd utan den flyttar mest bakåt eller framåt (Damon Braces lär vara bättre på detta, läs mer under tandställning räls).

Då underkäken måste passa ihop med överkäken för att man ska kunna bita ihop och tugga måste den alltså anpassas efter det. Man flyttar då ofta bak tänderna i underkäken något och plattar ut framtänderna, men även minsta millimeter kan göra stor skillnad för tungans plats. Och det är när tungan inte får plats som vi har ett problem. I värsta fall kan det här leda till andningssvårigheter, andningsuppehåll på natten, snarkning eller sömnapné. Ju längre bak underkäken sitter, desto trängre blir även luftvägarna. Särskilt näsandningen påverkas negativt. Försöker man då andas genom munnen skapas en ond cirkel eftersom munandning gör att hakan flyttas ännu längre bak. Hos barn kan munandning till och med leda till att underkäken växer fel och hamnar för långt bak. Behandling med tandställning av den här sorten förvärrar alltså egentligen bara ett sådant här problem, alternativt lämnar det oförändrat – den avhjälper inte problemet på något sätt.

Läs mer på denna hemsida om riskerna med att dra ut tänder, se även gärna de två videos som finns där.

När man flyttar bakåt tänder så att käkarna måste arbeta långt bak har det också hänt att patienter utvecklat käkledsbesvär såsom knäppningar i käken samt smärta i huvud, nacke, ögon och öron. Det kan såklart bero på att dessa personers käkar antagligen redan satt för långt bak från början, men att dra ut tänder och ha tandställning kan bara göra detta problem värre.
Dra ut tänder för att lämna plats för visdomständer

Många är vi som fått höra att vi borde dra ut tänder och fylla gluggarna med hjälp av att övriga tänder flyttas med tandställning för att göra plats för visdomständerna. En klinik säger till och med (citat):

"Det lustiga är att patienter som tagit bort tänder och de som inte tagit bort tänder oftast har lika många tänder senare i livet. Detta beror på att patienter som tagit bort tänder ofta får plats för sina visdomständer (4 patienter av 5) men de som inte har tagit bort tänder oftast inte har plats för sina visdomständer."

Detta är en risk som man noga måste tänka över. Det är nämligen vanligt att man: 1. Inte fått alla sina visdomständer, 2. Inte haft plats för visdomständerna ändå och behövt dra ut dem eller 3. Fått visdomständer som kommit upp snett, varit deformerade eller fastnat halvvägs. Om en visdomstand kommer upp men inte möts av en annan tand på motsatt sida (upptill – nedtill), kommer den att vara värdelös och börja vandra.
Retention, trådar och natt-tandställning

När man genomgått en behandling med tandställning finns alltid risk att tänderna går tillbaka mer eller mindre. Detta kan man förhindra på olika sätt, till exempel med metalltrådar på baksidan av tänderna eller en sorts natt-tandställning ("retainer"). Det är olika hur lång tid tandläkaren rekommenderar att man har de här sakerna. En del säger två år, andra säger att man bör ha dem upp i 30-årsåldern och andra säger hela livet. Det finns forskare som anser att just metoden då man drar ut tänder och flyttar övriga tänder med tandställning är extra benägen att gå tillbaka. Varför? Jo, därför att det ursprungliga problemet, nämligen att käken är för smal, aldrig lösts. Om tungan inte får den plats den vill ha kan den trycka på tänderna t.ex. när man sväljer. På Alpersdental kan man läsa följande om återfall (översatt):

"Sen utdragning av tänder följt av full behandling: […] Kindtänder dras ut på grund av trångställning och fast tandställning placeras på tänderna i ungefär två år. Artikeln fann att framgången tio år efter behandlingen avslutats var färre än 30% där 20% visade anmärkningsvärd trångställning. Dessa 30% reducerades till 10% när 20 år gått sedan tandställningen togs bort."

Och:

"Tidig, varierad tandgårdsbehandling utan tandställning: Tandreglerare tenderar att vänta med behandling tills alla permanenta tänder har kommit upp. Vi å andra sidan föredrar att behandla barn medan de fortfarande har de flesta mjölktänder kvar. […] Denna forskare noterade att tidig etablering av tandbågens bredd och bettkorrigering gav en bättre långsiktig stabilitet."
Alternativ till att dra ut tänder

Det finns alltid alternativ till att dra ut tänder och sedan ha tandställning, låt ingen tuta i dig att dra ut tänder skulle vara enda möjligheten. Dessa alternativ är lättast att applicera på barn som fortfarande växer (men går även på vuxna). En av dessa metoder är att vidga överkäken och gommen med hjälp av någonting som på engelska kallas "palate expander" (på svenska har jag sett klammerplåt eller suturvidgare samt varumärktet Quad Helix). Mer om detta i andra artiklar på denna hemsida.

En mycket omtalad forskningsstudie är den som gjordes av en Dr. Eirew 1976. Han tog ett par enäggstvillingar med trångställning och på den ena drog han ut tänder för att skapa plats medan han på den andra expanderade överkäken. Det sistnämnda menade han motsvarade en mer naturlig växt av käken såsom den skulle varit om den vore normal. Skillnaderna på bilderna som presenterades på tvillingarna efter behandlingen chockade många.

Var dock kritiska till bilderna och påståendena. Man visar för lite av hur tänderna såg ut innan och vi vet inte så mycket om ifall behandling ens var nödvändig. Tvillingarna var dessutom inte så lika från början och har på slutbilden olika frisyrer. Men ändå är det ett känt faktum att skillnaden i utseende med de olika metoderna blir stor.

Hopp för vuxna finns faktiskt också! Läs mer under tandställning vuxen. Idag vill även många som lät dra ut tänder och ha tandställning göra resultatet så ogjort det går och sedan lösa de kosmetiska och funktionsmässiga problem de har - detta är nu faktiskt möjligt och begränsas främst av ens ekonomi.

I underkäken kan man använda en "lip bumper" som använder läppens muskler för att trycka bak kindtänderna och på så sätt göra plats. Det tar dock ganska lång tid. Googla om du vill veta mer. Natt-tandställning med bågar ("facebow headgear") kan också flytta bak molarer för att göra plats. Men dessa metoder kan egentligen inte rekommenderas eftersom man alltid ska vara kritisk till alla metoder som flyttar tänderna bakåt. Även då det gäller bakåtflyttning utan utdragning, på engelska "retraction orthodontics", kan lite grann samma utseendeproblem, käkledsproblem och tungproblem uppstå. Bättre är nästan alltid att göra plats genom att även flytta käkarna framåt i kombination med vidgning.
Vad ska man tycka?

I flera decennier har detta tillvägagångssätt förekommit inom ortodontin och jag skulle nästan vilja påstå att den är standard, åtminstone i Europa. Varför fortsätter man då med den i så stor utsträckning om den orsakat både kosmetiska och allvarliga medicinska problem för så många? Ja, man ska komma ihåg att en stor del patienter är väldigt nöjda eftersom deras tänder blivit raka. Det säger ju dock inte någonting om folk som har problem men inte vet att de uppkommit av behandlingen, särskilt inte som biverkningar kan uppstå flera år senare och kan verka orelaterade. Ansiktsförändringarna fortsätter genom hela livet och även när det gäller dem kan det ta flera år innan det verkligen syns.

Det kan också tyckas underligt att man använt samma metod för så oerhört många människor vars diagnos och grad av problem skiljde sig så vida åt. När man gör plats i munnen genom att dra ut tänder begränsar man sig ju också till exakt den platsen som motsvarar en tand – ett avstånd som så gott som alltid är alldeles för stort. Ett annat fel är att man inte har informerat om alternativa behandlingar och risker. Dessutom är det vanligt att man börjat behandla patienterna vid en tidpunkt i livet då det är för sent för vissa typer av metoder.