Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Raka tänder utan tandställning


Är raka tänder utan tandställning någonting som är ouppnåeligt för någon som har sneda tänder och bettfel? Problemet med tandställningar är inte bara att behandlingen är lång och obehaglig, efteråt har man även risken med återfall, dvs. att tänderna går tillbaka. Om man inte använder en sorts natt-tandställning för bevarande ("retainer" på engelska) eller trådar på baksidan av tänderna så finns alltid risk för att tänderna börjar röra på sig igen. Då har man en situation där man kanske haft tandställning i flera år och ändå inte har raka tänder. Många tandreglerare anser att denna retention bör vara livslång.

Här tänkte jag presentera några teorier för hur man får raka tänder utan tandställning. Jag uppmanar dig som läser det här att på egen hand söka mer information eftersom en del av metoderna inte är konventionella eller standard och kanske även så pass ovanliga att det blir svårt att hitta någon som genomgått dem eller utövar dem. Betänk också att professionella tandreglerare i många fall kanske inte vill stödja dessa teorier eller kommer att förkasta dem helt då de kan anses revolutionerande och strider mot deras skola.
Varför får inte alla raka tänder?

När det gäller barn som fortfarande växer kan man fortfarande göra väldigt mycket för att deras käkar ska växa rätt så att de naturligt ska kunna få raka tänder. Det är nämligen käkarna som bär skulden för bettfel och trångställningar, inte själva tänderna.

Förr i tiden trodde man att det var uppblandningen av olika folkslag och gener som gjorde att många människors käkar inte utvecklades rätt. Den primitiva människan hade nämligen inte bettfel i samma utsträckning. Nu tror många forskare i stället att det är vår diet som gör våra käkar för smala så att tänderna inte får plats. Andra saker som spelar in är tumsugning, fingersugning, nappsugning, matning med nappflaska (dock ej amning!), om man sväljer genom att trycka fram tungan på fel sätt och kanske viktigast av allt: munandning och att mestadels gå med öppen mun och hängande haka. Alla dessa saker bidrar till att käkarna kan anta en icke-idealisk form och storlek samt att positionen för käkarna rubbas. Att ha en smal överkäke kan i sin tur också försvåra näsandning något (eftersom bihålorna då ofta är trånga) och det kan bli en ond cirkel.
Orthotropics – slipp tandställning

Orthotropics är en lära som går ut på att man, i stället för att sent i livet korrigera bettfel och sneda tänder med hjälp av tandställning, lär barnet olika vanor som gör att käkarna växer rätt för att raka tänder senare ska kunna växa fram. Detta involverar att man vänjer av barnet vid tumsugning eller nappsugning, gör vad man kan för att barnet inte ska andas genom munnen eller gå med hängande haka, lär det att svälja rätt, ändrar dieten så att barnet äter rätt sorts föda m.m. Man använder avtagbara apparater som gör käkarna bredare och många gånger flyttar man även fram båda käkarna (ja, även vid överbett). Detta anser anhängarna liknar det utseende käkarna skulle haft om den naturliga växten gått rätt till.

Läs mer på International Association of Facial Growth Guidance sida om Orthotropics. Denna lära menar på att klassisk tandreglering med räls och t.ex. utdragning av tänder visserligen skapar raka tänder men att detta på sätt och vis är en synvilla då de perfekta tänderna många gånger existerar i ett icke balanserat ansikte där käkarnas storlek, form och position är felaktig. Dessutom, säger anhängarna, är resultatet av tandställning på sätt och vis inte varaktigt då det krävs retention (natt-tandställning eller trådar på insidan av tänderna), kanske livslång, för att patienten inte ska återfalla. Vid vanlig behandling med tandställning flyttar man ofta bak tänderna i käken och det är detta som kan skapa ett platt utseende och i värsta fall även ge käkledsproblem och försvåra andningen för patienten. Det sistnämnda är särskilt allvarligt då andningsproblem kanske var det som gav upphov till att käkarna inte utvecklades rätt.

Orthotropics hjälper som sagt i stället till att flytta fram käkarna i ansiktet vilket de anser både är mer attraktivt och mer funktionellt. Tänderna blir då ofta raka av sig själva. Citat från hemsidan (översatt av mig):

"Forskare har vetat detta i åratal men de flesta tandreglerare får för närvarande lära sig att det är alltför svårt att ändra växten av käkarna och föredrar det mer pålitliga alternativet med fast tandställning eller räls, vanligen i kombination med utdragning av tänder och ibland käkoperation. Denna sorts traditionella behandling har använts i ungefär 100 år och tandreglerare är fullt medvetna om att den kan förstöra tänderna och ansiktet och även att trångställningen tenderar att återvända senare. Trots detta är räls och utdragningar fortfarande vida utbrett över hela världen eftersom det är så de är utbildade."

Tyvärr finns än så länge ingen som praktiserar Orthotropics i Sverige. Dock finns det någon enstaka i t.ex. Danmark. Se listan över utövare på hemsidan. Eller fyll i din emailadress i formuläret nedan för att få tips så snart vi hittar någon i Sverige.


Raka tänder utan tandställning – för vuxna

Vad gör man då om man redan är färdigväxt och inte kan påverka käkarna? Man vill ha raka tänder fast utan tandställning. Ja, då finns faktiskt flera olika alternativ som kan göra att intrycket av trångställda eller sneda tänder blir mer jämnt.

Direktfasader i komposit går ut på att en sorts plast läggs på tänderna. Man bygger så att säga på tänderna och materialet ser ut som naturlig emalj.

Skalfasader i porslin kan förändra tändernas form och ge ett intryck av att tänderna är raka.

Man kan också slipa till tänderna lite för att göra att de ser rakare ut.

Googla direkt på dessa saker för att finna mer information och tandläkare som utför behandlingarna då detta inte är vad den här hemsidan har specialiserat sig på. Lycka till och kom ihåg att tänka dig noga för och läsa på ordentligt om du ändå skulle välja alternativet med tandställning!

Är du vuxen och har mycket sneda tänder men inte vill bära traditionell tandställning för att korrigera problemet? Då kanske funktionell ortodonti är någonting för dig. Läs mer under tandställning vuxen.