Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning





Tandställning för en vuxen


När man är vuxen och växt klart kan man inte påverka skelettets växt på samma sätt. Därför har man färre val av tandställning när man är vuxen. I Sverige är det inte ovanligt att man väntar med att behandla tills alla tänderna har kommit fram och käkarna är så gott som färdigväxta. Då har tyvärr tåget gått för många behandlingar. Man begränsas till operation eller att dra ut tänder.

Många vuxna som vill ha tandställning kommer att få svaret att det bästa är att dra ut fyra tänder för att lämna plats och sedan flytta de andra tänderna så att gluggarna täcks. Denna metod fungerar för många när det gäller att ge jämna tänder rent kosmetiskt. Det är också relativt snabbt och billigt. Men med tanke på de hälsorisker som finns (se sektionen dra ut tänder tandställning) och det som hände mig (se min historia) så kan jag absolut inte rekommendera den typen av behandling. Går något fel kan det också bli oerhört dyrt att åtgärda. Dessutom brukar man behöva lång eller livslång retention (trådar eller natt-tandställning) så att resultatet inte går tillbaka. Du som funderar på att genomgå detta bör själv flitigt leta efter information. Googla som en galning och särskilt på sidor på engelska där det finns mer att hitta (ta gärna vårt engelska ordlista till hjälp).

Här kommer jag att presentera alternativa tekniker jag har hittat specifikt för vuxna.


Det kan vara svårt att hitta behandlingar i Sverige men du kan om du vill gå med i vår mailinglista och få tips hur man får raka tänder utan kirurgi eller tandställning. Anmäl dig i så fall via formuläret nedan.






Tandställning för bettfel som vuxen

Om man har ett allvarligt bettfel kan man som vuxen behöva göra en käkoperation i kombination med tandreglering. Om problemet är allvarligt kan man få behandlingen delvis bekostad av tandvårdsreformen. Läs mer under respektive bettfel. Att dra ut tänder för att åtgärda t.ex. överbett är antagligen förkastligt. Titta också gärna under stycket nedan angående alternativa metoder.




Sneda tänder vuxen – alternativa metoder

Här kommer några tips för dig som har sneda tänder och/eller bettfel och inte vill behöva dra ut kindtänder för att jämna till. Du kanske redan har funderat på slipning eller fasader men bestämt dig för att ha tandställning. Har man råd kan man idag få behandling med vit tandställning eller Invisalign som är osynlig (googla vidare!). När det gäller räls finns det idag en speciell sorts "snabbtandställning" som kan vidga tandbågen något i sidled. På så sätt får tänderna plats utan att man behöver dra ut något och behandlingen är i regel snabbare. Läs mer under tandställning räls. Bra för vuxna.

Trånga och sneda tänder beror snarare på att man har för smal käke än att man har för många tänder. Många vuxna i USA som haft tandställning och dragit ut tänder är nu lite ledsna för att de inte fick prova på ”palatal expansion”, alltså vidgande av överkäke och gom i stället. Det leder nämligen ofta till ett bredare leende och vissa får lättare att andas då bihålorna vidgas och dessutom lämnas mer plats för brosk så man slipper trång näsa. Men det viktigaste av allt är kanske att man inte behöver flytta bak tänderna – när man drar ut tänder kan tandraden få en lite annorlunda form som ibland har gett upphov till att tungan inte får lika mycket plats vilket kan försvåra andning. Man kan få känslan av att en redan liten mun blir ännu lite mindre. Det påstås också att expandering leder till färre återfall. Efter ungefär 14 års ålder blir det svårare och svårare att vidga käken på detta sätt (och tycks även göra ondare och ondare och ta längre tid). Ofta rekommenderar man operation i kombination med vidgning.

Men det har på senare tid kommit tandregleringstekniker, framför allt två typer av tandställningar, som faktiskt kan vidga tandbågen på vuxna. De kan vidga så mycket att operation ibland inte är nödvändig.

Den ena är homeoblock som ser ut som en natt-tandställning. Den kan flytta tänderna utåt i sidled för att göra mer plats vilket, i stället för att riskera andningsbesvär som många hävdar kan inträffa då man flyttar tänder bakåt i käken, påstås kunna förbättra andningen. Citat från hemsidan (översatt): ”Ortopedisk käkutveckling, i synnerhet expandering av tandbågen, tillåter förbättrad dränering av bihålorna och vidgar luftvägarna. Detta kan minska snarkning och lindra sömnapné.” Och: ”[Snarkning och] sömnapné inträffar då tungan helt blockerar luftvägen. Båda tillstånden är farliga eftersom man får syrebrist. Homeoblock skapar mer plats för tungan och gör luftvägen större.”

Den andra heter ALF (som står för Advanced Lightwire Functionals) och är en tandställning som består av en båge och fästen för kindtänderna. Den kan användas i både över- och underkäken och syns inte utifrån. Den fungerar både för barn och vuxna – det finns patienter som varit över 60 år och genomgått lyckad behandling. Apparaten jobbar med något som kallas cranial osteopati och kan vidga tandbågen. Samma effekt nås som beskrivits ovan med homeoblock förutom att ALF kan vidga lite framåt också. Metoden kan göra att man inte behöver ha vanlig tandställning med räls eller inte behöver ha det lika länge. Den syftar till att flytta benen som tänderna sitter fast i genom att stimulera suturerna och tar hela ansiktets funktion (t.ex. sväljning) med i beräkningen. Tänder och käkar är inte hela sanningen, menar utövarna, utan kraniets bas måste först och främst korrigeras. Att man tar hänsyn till helheten på detta sätt är anledningen till varför metoden har så få återfall och är så hälsosam. Läs gärna denna intressanta artikel om varför tänderna så ofta går tillbaka vid traditionell tandreglering men är stabil vid cranial osteopati såsom vid behandling med ALF. Artikeln säger även att palate expanders kan ”deformera” skallen eftersom de inte jobbar i enlighet med kroppens mekanismer. Det är vanligt att vuxna som vill göra tidigare tandreglering med utdragna tänder ogjort (så gott det går) söker sig till den här metoden. Det får lite grann effekten ”gör om, gör rätt”.

Här är en video som förklarar mer om ALF.


ALF tandställning
Så här ser en ALF Appliance ut. Tack till Paul (se patientsektionen) för bilden!


Inga av dessa två metoder har några utövare i Sverige men ALF-ortodontister finns i Europa (t.ex. Norge) och de har många från andra länder som reser långväga för att bli behandlade. Se ALF Orthodontics hemsida för kliniker.

Båda dessa apparater är betydligt skonsammare än palate expanders och jobbar långsammare och inte lika drastiskt. Cranial osteopati arbetar med benen i kraniet vilket går bortom munnen och riktar in sig på helheten. Metoden är alltså så kallat holistisk. Detta gör också att de löser fler problem än palate expanders - man kan säga att de hjälper till att omforma överkäken på ett mer komplext vis.

Dessa alternativa tekniker kan som sagt användas även av barn och rekommenderas till ganska små barn (ca fem år). Det är alltid bättre att ta tag i problem med tänderna tidigt även om det aldrig är för sent att bära tandställning som vuxen.