Tandställning  

Tandställning
Tandställning startsida
Tandställning vuxen
Tandställningsalternativ för vuxna
Raka tänder utan tandställning
Mirakel eller framtidens tandreglering?
Natt-tandställning
Natt-tandställning, aktivator och retainer
Tandställning barn
Behöver ditt barn verkligen tandställning?
Tandreglering risker
Riskerna med tandreglering du kanske inte kände till
Tandställning ont
Måste tandställning göra ont?
Tandställning före efter
Var kritisk till före och efter-bilder
Tandställning räls
Nya generationens räls gör stor skillnad
Dra ut tänder tandställning
Dra ut tänder för tandställning är föråldrat
Estetisk tandvård
Snygga tänder på rätt sätt
Käkoperation
Tips inför käkoperationen
Sneda tänder
Varför får man sneda tänder och vad gör man åt det?
Barns tänder
Ställ själv diagnos på ditt barns tänder
Fina tänder
Fina tänder till vilket pris som helst?
Bettfel
Varför får man bettfel och sneda tänder?
Överbett tandställning
Hur blir det sen?
Överbett behandling
Få rätt behandling för ditt överbett
Trångställning
Behandla trångställning på rätt sätt
Tandställning - min historia
Stampes stora miss
Tandställning - patientberättelser
Läsarnas egna berättelser
Tandställning på engelska
Tandreglering engelsk ordlista
Tandställning länkar
Utmärkta länkar om tandställning

Tandställning före och efter


Visst kan före- och efter-bilder på tänder som blivit åtgärdade med tandställning vara fascinerande att titta på. Tänderna blir fantastiskt raka och det tycks nästan inte spela någon roll hur tokigt de stod från början – tandställning fixar det mesta. Eller gör den det? Vad händer om vi tar en närmare titt och är lite kritiska?

Man kan säga att om man tittar på bilder före och efter någon haft tandställning och bara tittar på själva tänderna så är det lite som att titta på en utvald del av ett diagram – vi ser inte helheten utan bara den detalj som tillhandahållaren av bilden vill att vi ska se. Men vad hände med resten av ansiktet? Vad hände med käkarna, läpparna, hakan och inte minst profilen?

Beroende på vilken behandling med tandställning man väljer kan utseendet på både tänder och ansikte bli väldigt olika. En tandställning som vidgar överkäken ger ett bredare leende jämfört med metoder där man drar ut tänder och hela ansiktet blir i regel mindre insjunket. Det har gjorts många studier med enäggstvillingar där man på den ena använt en metod och på den andra en annan. Undersökningarna har nästan alltid visat mer eller mindre skillnad på ansiktet. En känd studie angående detta gjordes av Dr. H.L. Eirew 1976. John Mew är en annan forskare som rapporterat liknande resultat, se film här.

Allt fler tandreglerare och forskare börjar bli kritiska till om man alls ska flytta bakåt tänder i käken vid tandreglering. Detta eftersom patienter med bettfel och sneda tänder väldigt ofta har käkar som sitter långt bak ändå. Klagomål och t.o.m. stämningar gällande negativa utseendeförändringar från patienter har kommit in. Det gäller framför allt insjunkna profiler, platta ansikten, mer markerade näsor m.m. (läs mer under t.ex. tandreglering risker). Hälsoproblem förekommer också i och med bakåtflyttning av tänder och där man inte brytt sig om käkarnas position eller munnens funktion, bl.a. försämrad andning och käkledsbesvär (temporomandibulär dysfunktion eller TMD). Det är också lätt att tänderna far tillbaka om man inte har trådar på insidan av dem vilket av många kan upplevas lite som "fusk".


Många skriver till mig och vill veta var man kan hitta behandling som ger ett snyggare ansikte. Fyll i detta formulär för att få tips när vi hittar något.
När du tittar på bilder före och efter tandställning, be då att alltid få se hela ansiktet och särskilt i profil! Profilen ska vara lite konvex och inte insjunken och diagonal. Det är inte värt att riskera sin profil eller sin hälsa för att få raka tänder utan välj en metod där detta inte kan hända. Man kan säga att bakåtflyttning av tänder fungerar lite som när Alexander den Store högg itu den gordiska knuten. Knuten är löst men repen är trasiga. Att angripa roten till problemet, knyta upp knuten, är alltid en bättre lösning. Skillnaden är att i de här sammanhangen behöver det inte vara svårare att knyta upp än att hugga itu, även om många tycks tro det.

Här kan du titta på före och efter-bilder på folk i olika åldrar som blivit behandlade med funktionell käkortopedi. Där kan du också läsa om varför dessa metoder är bättre än traditionell behandling med tandställning, hälsomässigt såväl som utseendemässigt. En stor del av patienterna har i stor utsträckning behandlats med avtagbara apparater.


Tandställning före efter
Efter tandställning. Denna profil är både oestetisk och hälsofarlig. Det beror på att traditionella tandregleringsbehandlingar flyttar tänderna bakåt när man egentligen borde gjort tvärtom. Överläppen går inåt och näsan sticker ut eftersom överkäken är för långt bak, hakan har tvingats bakåt av överkäken p.g.a. bakåtflyttningen och reducerat luftvägen. Kinden hänger eftersom överkäken borde gjorts bredare istället för att dra ut tänder. I korthet kan man säga att behandlingen haft en effekt där ansiktet snabbare åldrats. Profilen var bättre före tandställning.


Bläddra ner en bit i följande artikel för att se före- och efter-bilder på en medelålders kvinna vars överkäke vidgades utan kirurgi (i stället för att dra ut tänder) och som bara hade tandställning med räls väldigt kort för att "snygga till". Titta också på före- och efterbilderna för Damon braces. Här visas svåra trångställningar som enbart behandlats med Damon räls och inga utdragningar. Detta är en behandling som finns i Sverige men som än så länge är ovanlig. Ansiktsförändringarna i båda dessa fall var positiva.

Damon braces tandställning
Om den här tjejen inte behövde dra ut tänder, varför ska då du? Riskera inte att få problem resten av livet!